Regel je klimaat door middel van smart home

Regel je klimaat door middel van smart home

In praktijk blijken slimme woningen lang niet altijd zo slim te zijn als ze zich voordoen. Jij bent helemaal bij de tijd, en je hebt alles in huis voor een smart home. Vervolgens ben je iedere avond bezig met de kleur van lampen instellen, of de beelden van jouw IP camera controleren. Net zoals een goede baas kan delegeren aan het personeel, wordt het tijd dat jouw smart home zelf aan de slag gaat. De temperatuur instellen kun je vrij eenvoudig automatiseren, hoe je het klimaat in huis slimmer kunt regelen lees je op deze pagina.

Smart home thermostaten

Nest was één van de eerste zelflerende thermostaten die op de markt verscheen. Ondertussen zijn er meerdere merken zoals Honeywell die hun eigen smart home thermostaten verkopen. Veel energieleveranciers bieden ook een systeem aan om de verwarming in huis te automatiseren. Wat zijn de voordelen van een smart home thermostaat?

  • De woning is altijd op de juiste temperatuur.
  • Er is geen ruzie meer over de instelling van de verwarming.
  • Het werkt in combinatie met een standaard CV ketel.
  • Je kunt de verwarming ook buiten de woning bedienen.
  • Met de bijbehorende app kun je het verbruik precies bijhouden.
  • Met een zelflerend algoritme zal de slimme thermostaat zich steeds beter aanpassen op de bewoners.

Met name dat laatste voordeel is interessant voor een smart home. Want we willen immers dat deze apparatuur het leven eenvoudiger en comfortabeler maakt, niet ingewikkelder. Wanneer je het druk hebt met je werk of gezin, wil je niet steeds een app openen om hetzelfde proces uit te voeren als met een standaard thermostaat. En senioren die met domotica oplossingen hun leven eenvoudiger kunnen maken, wil je niet opzadelen met moderne apps waar ze geen raad mee weten.

Hoe werkt zelflerende apparatuur?

Een apparaat is niet bepaald slim als je zelf steeds moet aangeven wat er moet gebeuren. Een slimme thermostaat is in het begin nog niet bepaald snugger, na verloop van tijd begint de software patronen te herkennen. Door de thermostaat te koppelen met jouw smartphone zal de verwarming automatisch omlaag gaan wanneer je van huis gaat. Als je dagelijks om zeven uur in de ochtend opstaat, zal de verwarming voortaan om half zeven inschakelen. In de avond gaat de temperatuur omlaag voordat je naar bed gaat. Hoe langer je gebruikt maakt van zelflerende apparaten, hoe beter ze afgestemd wordt op het gedrag van de bewoners.

Slimme radiatorknoppen

Wanneer je gebruikt maakt van stadsverwarming of blokverwarming, is het niet altijd mogelijk om een slimme thermostaat te plaatsen. In dat geval is het wel mogelijk om slimme radiatorknoppen te installeren. Tado is een merk met smart home oplossingen die ook slimme radiatorknoppen leveren. Op iedere radiator wordt een nieuwe knop geplaatst, daarnaast zal er nog een bridge nodig zijn om de knoppen centraal te bedienen via een app. Je kunt vervolgens de radiators bedienen zonder zelf aan de knoppen te draaien. Dit werkt in huis en overal waar je op dat moment bent.

Een bijkomend voordeel van losse radiatorknoppen is de optie om iedere ruimte naar eigen voorkeur te verwarmen. Wanneer je overdag bijvoorbeeld in de huiskamer bent, kun je de radiator in de slaapkamer lager zetten. Door de radiatoren optimaal in te stellen kun je behoorlijk besparen op de energiekosten. En met de stijging in gasprijzen kun je met slimme radiatorknoppen de aanschafprijs snel weer terugverdienen. Daarnaast is het natuurlijk gewoon heel praktisch om ieder ruimte op het juist moment op de gewenste temperatuur te brengen.

Combineer slimme toepassingen met huisautomatisering

Net zoals een persoon heel goed kan zijn in één ding, maar juist een enorme kluns in iets anders, zijn smart home toepassingen vaak ook goed in één specifieke taak. Door verschillende apparaten en diensten aan elkaar te koppelen wordt het pas écht interessant. Zo kun je naast de verwarming ook de verlichting, de raamdecoratie en muziek in huis regelen. Er zijn merken die producten aanbieden voor meerdere toepassingen, maar het is ook zeker mogelijk om een Nest thermostaat te koppelen aan een Philips Hue lamp, een Sonos One luidspreker en een Somfy Poweredblinds elektrisch rolgordijn. Je hebt hiervoor wel een bridge nodig, dat is een kastje die alle slimme apparaten in huis met elkaar laat communiceren. Naast comfort en gebruiksgemak kun je met huisautomatisering ook de woning veiliger maken. Voor wanneer je thuis bent, maar ook zeker voor de periodes dat je van huis bent. Met slimme lampen en gordijnen kun je de woning bijvoorbeeld altijd bewoond doen lijken.

Echt slimme smart home oplossingen nemen je werk uit handen, je moet wel bereid zijn om de apparaten en software eerst een ‘lesje te leren’.

1 Reactie

  1. 30 maart 2019 / 23:23

    Klinkt heel handig 🙂 Dat lijkt me wel iets om zelf te gebruiken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

My latest video

Privacyvoorkeur centrum

Google analytics

We gebruiken cookies om inhoud en advertenties te personaliseren, om functies van sociale media te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners op het gebied van sociale media, reclame en analyse, die deze mogelijk combineren met andere informatie die u aan hen hebt verstrekt of die zij hebben verzameld bij uw gebruik van hun diensten. U gaat akkoord met onze cookies als u deze website blijft gebruiken.

_gat,_ga,_gid
_gat,_ga,_gid