Volgen en ontvolgen, please stop.

Volgen en ontvolgen, please stop.

Oké, ik moet dit echt even kwijt. Vele van jullie zullen het met mij eens zijn, andere doen net of hun neus bloed. Juist die mensen hoop ik bij deze aan te spreken en te vertellen dat ze beter kunnen stoppen. Ik heb het over de ‘trend’ die de laatste tijd nogal bezig is op Instagram en het irriteert mij enorm.

De laatste tijd viel het mij op dat ik ontzettend veel werd gevolgd, maar mijn volgers aantal niet bepaald steeg. Niet dat ik dat heel erg vind, want ik ben niet echt bezig met mijn volgers aantallen. Toch valt het na een bepaalde tijd wel erg op. Een mede blogger raadde mij aan op de app ‘followers’ te downloaden. Een app waarop je ziet wie je nieuwe volgers zijn, maar ook wie je ontvolgt.

Ik ben zo een persoon die mensen volgt, omdat ik die wil volgen. De foto’s spreken me aan, het inspireert me óf ik ken die mensen persoonlijk. Zodra ik een nieuwe volger heb, neem ik altijd even een kijkje bij diegene. Spreekt de content me aan? Dan volg ik terug, zo niet.. dan doe ik er niks mee. Simpel toch? Er van uit gaand dat de mensen die mij volgen dat ook doen en niet wetend dat het de meeste alleen maar gaat om een volg terug. Zodra je ze terug volgt, zijn ze nog binnen een uur weg uit je lijst van volgers. Waarom? In de hoop dat er mensen zijn die de app followers niet hebben, zodat je helemaal niet door hebt dat ze weer uit je lijst zijn verdwenen.

Voorheen deed het me niet zo veel en bleef ik diegene volgen als ik dat wilde. Maar nu heb ik daar ook helemaal geen zin meer in. Zodra ze mij ontvolgen, ontvolg ik terug. Het frustrerende daar aan is dat ze je vaak nog een keer beginnen te volgen. Oké, ik speel het spelletje mee en volg jou ook weer. Zodra het dan nog een keer gebeurd ben ik er klaar mee. Er is een persoon -vele kennen deze wel- die dit erg lang volhoud, zelfs als je niet terug volgt. De volg verdwijnt en na een paar dagen word je weer opnieuw gevolgd. Maar ook die verdwijnt uiteraard weer.

Wederom een mede blogger heeft haar een keer geconfronteerd, waarop ze als antwoord kreeg dat het vast een foutje was van Instagram. Dat geloven we natuurlijk gelijk. Wat ik het erge vind aan alles? Het werkt ook nog. Deze Instagrammers ‘groeien’ in een mum van tijd en hebben er zo ineens duizenden volgers bij. Zelf volgen ze er dan ook een stuk of 6000, maar dat zijn vast allemaal mensen die dat persoon écht graag volgt, toch?

In de test..

Eerlijk? Ik heb deze methode ook een keer geprobeerd. Ik ben naar een Instagram pagina gegaan met behoorlijk veel volgers en ben in die lijst random mensen gaan volgen. Het account was ook van een beauty blogger dus ik dacht dat het qua content wel overeen zou komen. Ik begon ongeveer veertig mensen te volgen. Al vrij snel volgde meer dan de helft mij terug. Aha! Ineens had ik er twintig volgers bij! Tijd om deze weer allemaal te ontvolgen. Ben ik hier iets mee opgeschoten? Nee. De twintig volgers die ik had gespaard, waren ook weer allemaal weg. Uiteindelijk houd je hier 1, 2 of geen volgers aan over..

Al met al wil ik gewoon even mijn hart luchten omdat het me irriteert. De meeste nieuwe volgers bekijk ik al niet eens meer, omdat ze toch met een paar uur weer weg zijn. Zelf ben ik erg goed in namen en onthoud dus echt wel personen die mij de afgelopen tijd al meer dan drie keer is gaan volgen (en ontvolgen). Stop maar gewoon. Ook het kopen van volgers lijkt steeds normaler te zijn. Een account rond de 100.000 volgers en dan ‘maar’ 800 likes? Beetje vreemd. Al met al vraag ik me af of sommige mensen nog op Instagram zijn omdat ze het leuk vinden, of dat het echt alleen om de getallen gaat. Wat vind jij?

Liefs,
Rebecca

49 Reacties

 1. 18 mei 2017 / 06:26

  Ahhhhhhhh irritant hè! Ik word er moe en bovenal zwaar geïrriteerd door. Als ik nu mensen volg die dit bij mij doen, ontvolg ik ze. Via zo’n app kijk ik iedere dag even wie mij ontvolgd heeft en dan valt het dus op als iemand het volg ontvolg ‘spelletje’ speelt. Als je er een keer iets van zegt wordt je 9 van de 10 keer linea recta geblokkeerd. Ook lekker kansloos! Als iemand dit blijft doen, dan blokker ik diegene zelf. Zo hinderlijk irritant is dit!

 2. 18 mei 2017 / 07:18

  Helemaal mee eens! Dat was ook de reden dat ik een nieuw Instagram account was gestart. Ik had daar veel te veel last van. Het erge vind ik nog dat vaak de mensen die zich daar niet mee bezig houden, er juist last van hebben. Ik was daar bijvoorbeeld totaal niet mee bezig, had 800 volgers en maar 100 likes. Instagram moet hier ook wat aan doen vind ik.
  Liefs,
  Elles

 3. 18 mei 2017 / 07:25

  Wat goed dat je je hierover uitspreekt. Dat ontvolgspelletje is ook iets wat mij onwijs irriteert. Als iemand mij twee keer in een week volgt (en dus heeft ontvolgd in de tussentijd), heb ik ook echt geen zin meer om terug te volgen. Zo frustrerend dat sommige mensen blijkbaar graag een dagtaak maken van dit spelletje om maar zoveel mogelijk volgers te krijgen.

 4. 18 mei 2017 / 07:32

  Ik vind dit ook zo mega irritant!! Snap ook niet dat mensen denken dat ze hier iets mee opschieten, want je ziet wel…het heeft totaal geen zin en brengt alleen maar ergernis met zich mee.

 5. 18 mei 2017 / 08:01

  Ik word er ook heel erg moe van. Lijkt alsof het de laatste tijd alleen maar erger is.

 6. 18 mei 2017 / 08:03

  de reden erachter kan ik ook maar niet begrijpen. lekker laten hihi

 7. 18 mei 2017 / 08:03

  Nu je het zegt dacht ik wel te zien dat iemand mij zo’n 4 keer volgde. Dan dacht ik (heel naief) huh ik dacht dat ze mij al volgde. Ik vind inderdaad dat Instagram er wat aan moet doen. Ik had ook ergens gelezen dat het in van die tienerbladen had gestaan als method om zo nieuwe volgers te krijgen. Ik vind het erg stom en het gaat totaal voorbij aan het doel van Instagram. Ik vind ook wel dat Instagram daar wat aan zou moeten doen, maar dat wordt wel erg lastig gok ik. In mijn ogen vind ik het sociale aspect juist ontzettend leuk en gezellig en ik zou het voor geen goud willen inwisselen voor zoiets kinderachtigs als volg/ontvolgen of volgers kopen. Dan heb ik maar minder volgers. 😉 Ik geloof overigens wel dat er nog steeds eerlijke mensen zijn hoor.. laat je niet ontmoedigen door een paar rotte appels in het geheel. <3

 8. 18 mei 2017 / 08:12

  Ik ben het helemaal met je eens! Niet alleen op mijn blog instagram maar ook op mijn persoonlijke instagram heb ik dit. Ik irriteer mij er zo aan en ben echt benieuwd wat deze personen ermee willen bereiken

 9. 18 mei 2017 / 08:21

  Ik snap je punt helemaal maar ik trek me er dus echt gewoon helemaal niks van aan! Ik kijk er echt overheen als iemand mij begint te volgen, tenzij ik diegene ken. Gewoon geen aandacht een besteden, is zonde van je tijd. Als zij spelletjes willen spelen, be my guest, ik heb niet eens door of mensen me volgen en daarna ontvolgen hahaha.

 10. 18 mei 2017 / 08:34

  Inderdaad heel herkenbaar. Zelf doe ik er niet aan mee. Ik volg alleen accounts die ik echt irritant vind, en ik ontvolg er zo af en toe weer eentje als ik hun feed niet meer leuk vindt. Maar verder; het aantal mensen dat ik volg blijft over het algemeen hetzelfde. 🙂

 11. 18 mei 2017 / 08:50

  Ik ben er ook zo klaar mee! Mijn volgers stijgen om vervolgens weer helemaal in te kakken. Omdat bepaalde mensen gefrustreerd zijn dat je niet terug volgt. Fuck off!

 12. 18 mei 2017 / 09:19

  Ik word hier ook zo gek van! Ik doe het precies zoals jij, ik volg ze zodra de content me aanspreekt. Als ze mij ontvolgen, ontvolg ik hen. Het is zo vermoeiend hoe sommige mensen doen, maar nog frustrerender dat het echt werkt. Als iemand me heel vaak volgt en ontvolgt, blokkeer ik die personen gewoon. Anders word ik echt gek! Malou x

 13. 18 mei 2017 / 12:01

  wauw die test.. wat bizar.. ik heb hier eigenlijk nooit opgelet.. ik weet alleen dat ik al een tijdje stil sta op instagram.. terwijl ik juist nu een feed aanhoud.. maar goed! het is heel frusterend.. sowieso heel het volgers gedeelte.

 14. 18 mei 2017 / 13:02

  Ik doe precies hetzelfde als dat jij doet. Als iemand mij volgt dan kijk ik of ik de foto’s van diegene tof vind. Zo ja, dan volg ik diegene en zo niet, dan niet. Vind het ook zoooo vervelend dat er zo veel van die figuren zijn die dit soort volg/ontvolg spelletjes spelen. Probeer er niet meer op te letten, maar toch irriteert het me. Waar ik ook gek van word zijn van die automatische likes en reacties op bepaalde tijden. Er is een Nederlandse blogster die steeds midden in de nacht een foto van bv 3 dagen geleden liked en een reactie plaatst (met altijd dezelfde woorden). Hier kan ik écht gek van worden… zo nep.

 15. 18 mei 2017 / 13:15

  Helemaal mee eens.. Vind dat ook.. Ik ga die app eens nemen zo weet ik wie me niet meer volg die vlieg der af en klaar der mee.

 16. 18 mei 2017 / 15:18

  Goed geschreven! Ik ben het volledig met je eens. Door dit soort mensen heb ik mij al best wel eens naar gevoeld over Insta; dan had ik net een mijlpaal bereikt en had ik ineens weer 10 volgers minder ofzo. Ook volg ik nu nog maar weinig mensen terug of ik moet hun feed heel mooi vinden, maar je vraagt je toch af of ze je niet gaan ontvolgen. In het begin dacht ik dan ook echt dat mijn laatste foto dan te lelijk was ofzo, maar gelukkig snap ik het nu beter 😛
  Ook dat kopen van volgers vind ik niet kunnen. Eigenlijk moet Instagram mensen die dat doen gewoon een ban geven, want bedrijven trappen er soms ook in. Ik vraag mij ook oprecht af hoe mensen die volgers kopen zich voelen over hun Instagram account; daar kan je toch niet trots op zijn?

 17. 18 mei 2017 / 16:40

  Eigenlijk ben ik hier totaal niet mee bezig. Nu post ik af en toe eens op Instagram, soms meerdere foto’s op een dag en soms een tijdje niks. Maar als mensen zo’n spelletje willen doen moeten ze dat doen, ik volg alleen mensen die ik leuk vind en niet omdat ik mensen terug wil volgen 🙂

 18. 18 mei 2017 / 18:06

  Ik zie dit ook regelmatig voorbij komen op twitter. Ook bij mij gebeurd het soms, maar ik moet zeggen dat ik mij er niet mee bezig houd. Ik vind het wel jammer dat er mensen zijn die dit doen. Ik heb zelf niet veel volgers, maar ik heb liever echte volgers die mij willen volgen, dan volgers die ik krijg via dit achterlijk gedrag. Xx Laura

 19. 18 mei 2017 / 18:22

  Zó herkenbaar en frustrerend! In mijn followers app zag ik dat ik onlangs 1000 keer ben ontvolgd. En dat waren dan grotendeels alleen maar volg-ontvolgers. Kun je nagaan. Ik heb inmiddels een hele blacklist aan dat soort meuk die ik heb geblokkeerd op Instagram. Zulke Instagrammers gun je gewoon geen volgers. Als ik zie dat ik word gevolgd door een account met heel veel volgers, maar diegene volgt er echt maar 300 ofzo, dan neem ik niet eens de moeite om een kijkje te nemen. Die is toch binnen een uur weer weg. Zucht….

 20. 18 mei 2017 / 20:03

  Hihi kan me voorstellen dat het irritant is. Ik moet eerlijk zeggen dat ik er niet naar kijk, ik kijk helemaal niet naar mijn nieuwe volgers. Helemaal geen tijd voor en zo te zien mis ik er ook niets aan 😀

 21. 18 mei 2017 / 20:35

  Ik herken het! En ze blijven het maar proberen inderdaad. Zo irritant.

 22. 18 mei 2017 / 21:20

  Ahh, dit vind ik ook zó irritant. Iedereen volgens mij wel dus van mij mag dit gedoe wel klaar zijn!

 23. 18 mei 2017 / 22:55

  Ik word er ook zo moe van. En dan die idiote robots die je kunt inschakelen die midden in de nacht van alles gaan liken, lekker hoor al die fake likes op foto’s. Zo social is social media niet.

 24. 19 mei 2017 / 00:30

  Ik heb sinds kort ook de app followers. Heb zelf ook mijn lijstje dat ik volg opgekuist. Wat ik ook raar vind is pagina’s die mij volgen voor paar weken en dan ontvolgen..

 25. 19 mei 2017 / 08:31

  Ik maak mij hier niet meer druk om. Ik doe mee aan social media en probeer bij te houden voor mijn blog, maar merk wel dat het echt tijd kost. Wat een gedoe hahaha. Soms overweeg ik zelf om alles te stoppen en alleen maar te bloggen. 🙂

 26. 19 mei 2017 / 19:52

  Ja echt vervelend! Ik onthoud de meeste ook en als ze mij ontvolgen dan blokkeer ik ze gewoon. Doei! Die app ga ik ook even downloaden, thanks voor de tip 🙂

 27. 19 mei 2017 / 20:42

  Super dat je hierover schrijft! Ik kan me er mateloos aan irriteren en volg daarom ook bijna niemand meer terg, want ze gaan je toch weer ontvolgen. Heb al super veel bloggers geblokkeerd! Dan moeten ze maar kappen met dit irritante kut spelletje!

 28. 19 mei 2017 / 21:02

  Irritatiefactor ten top!
  Net wat je zegt: ik volg je omdat ik dat leuk vind, niet omdat jij mij volgt… hoe oud waren we ook alweer?
  Hoogst irritant!

 29. 19 mei 2017 / 21:13

  Zoals de meesten hierboven helemaal mee eens! Volg gewoon omdat mijn content leuk lijkt en als het niet bevalt, prima, ontvolgen mag…

  Maar dan kom je ineens weer namen tegen als nieuwe volger, terwijl je dacht dat deze al een volger was…. echt hinderlijk en irritant gedoe. Ik heb nu ook zo’n app om het te volgen, maar dat het nodig is, is eigenlijk kansloos…

 30. 19 mei 2017 / 21:14

  Ik kan hier ook zo slecht tegen. Die mensen gaat het werkelijk waar alleen om de aantallen. En waarom? Dan krijgen ze gratis spullen. Dat vinden mensen veel belangrijker tegenwoordig.. Ik kijk tegenwoordig ook vrij weinig meer naar de personen die mij gaan volgen, omdat ik weet dat 9 van de 10 toch alweer snel weg zijn.

 31. 19 mei 2017 / 21:18

  Aha! Ik heb me er nooit echt in verdiept maar nu ik dit zo lees en ga bedenken hoeveel aanvragen ik van de week wel niet om gevolgd te worden heb gehad.. Wat ontzettend jammer en zonde dat mensen dit leuk blijken te vinden.. Hopelijk helpt dit díe mensen aan het denken te zetten!

 32. 19 mei 2017 / 21:31

  Oh dit vind ik ook echt ZO irritant. Verschrikkelijk! We zouden eigenlijk een black list moeten maken haha! Ik blokkeer ze altijd maar als ik voor de zoveelste keer door dezelfde persoon word gevolgd.

 33. 19 mei 2017 / 22:01

  Vind het echt schijt irritant. Ik ben ook eerlijk gezegd een beetje klaar met instagram. Het is zo niet echt leuk meer 🙁

 34. 19 mei 2017 / 22:26

  Oh zo vervelend dit!! Heerlijk deze blog online, ben het er helemaal mee eens! Kan dit massaal stoppen..

 35. 20 mei 2017 / 11:15

  Amen. Ik vind het ook vooral jammer dat bedrijven er ook aan mee doen. Ik zit juist op Instagram voor de leuke foto’s en interactie en niet om de volgers.

  Ik vind het zelf jammer dat er mensen zijn die meedoen aan de hype en wel doodleuk een artikel op hun blog hebben staan waarin staat dat je niet moet volgen en ontvolgen. Dat vind ik echt schijnheilig.

 36. 20 mei 2017 / 11:58

  Tjsa.. Ik vind het vooral heel veel tijdsverspilling. Niemand heeft toch zin om dit te gaan zitten bijhouden, wie jou weer ontvolgt nadat je begonnen bent hen te volgen. Ik ben net als jij: ik volg omdat iemand een mooie feed heeft, soms volg ik daarom iemand terug die begonnen is mij te volgen, maar 9 van de 10 keer niet. Dan maar iets minder volgers 🙂

 37. 20 mei 2017 / 19:30

  Idd al opgevallen en ik die dacht dat t aan mijn foto’s lag…Ik volg iedereen van wie zijn haar blog me aanspreekt en natuurlijk vrienden en familie. Ik ga je tip ivm de app even proberen.

 38. 20 mei 2017 / 21:14

  Je hebt helemaal gelijk! Een paar maanden geleden heb K er ook wat van gezegd op Instagram pff

 39. 20 mei 2017 / 23:40

  Ik irriteer mij hier ook dagelijks aan..volg mij gewoon omdat je vrolijk wordt van mijn feed… Zo kinderachtig ook…bah!

 40. 21 mei 2017 / 19:04

  Fijn dit artikel! Ik was nog niet bekend met die hele volg/ontvolg trend, maar de laatste anderhalve week is het helaas ook bij mij raak. Heel irritant! Elke dag wordt ik gevolgd door zo’n tien personen, om vervolgens allemaal binnen twee uur weer weg te zijn. Ik vond het al gek dat ik opeens gevolgd werd door mensen met duizenden volgers, terwijl mijn account en blog echt zo groot nog niet zijn. Nu weet ik tenminste waar het door komt. Van mij mogen ze er wat aan doen, dit is toch niet de gedachte achter Instagram?

 41. 22 mei 2017 / 08:29

  Wow, wat hebben jullie hier veel last van! Het is mij nooit echt opgevallen. En misschien moet ik er ook niet naar gaan kijken. Maar irritant lijkt het mij zeker!

 42. 22 mei 2017 / 14:36

  Ik word er ook gek van. Ik ga ook maar ‘ns zo’n app installeren, kan ik al die kanslozen meteen blokkeren! Laatst vroeg iemand bij mij letterlijk om follow 4 follow. (Nee, geen bot, een echt persoon.) Uhm, nee? Ik beslis zelf wel of ik je account wil volgen of niet.

 43. 22 mei 2017 / 15:41

  Ik kan daar niet mee omgaan! Het maakt mij niet uit of mensen me wel of niet volgen, ze moeten het doen om mij als persoon en mijn foto’s en dat doe ik ook andersom. Ik heb ondertussen al een aardige lijst met geblokkerde personen die dat maar bleven herhalen en dan ook echt meerdere dagen achter elkaar.. beetje kansloos als je zo aan je volgers moet komen maar ach…

 44. 23 mei 2017 / 09:07

  Wat ik ook altijd zo bizar vind is dat die types vak idd de schuld geven aan ‘het foutje van Instagram’ of ‘een app die dit voor ze doet.’ Alsof we dom zijn hahaha

 45. 23 mei 2017 / 12:42

  Ik snap dat jij – en vele andere mensen – zich hieraan storen. Maar zodra je zulke mensen gewoon geen aandacht geeft is de lol zo over.
  Ik kijk niet zo naar de cijfertjes (en weet je, ik hoef me ook veel minder druk te maken waardoor ik me heel relaxt voel!)…

 46. Ilona
  24 mei 2017 / 09:05

  Mee eens! Met mijn bedrijf word ik ook vaak gevolgd / ontvolgd. Het werd zo erg dat ik ook aan “de app” ging. Als mensen mijn account alleen maar volgen om zieltjes te werven, ontvolg ik terug. Terug volgen doe ik ook, tenzij ik alleen maar billen voorbij zie komen op een account, hahaha. Laten we eerlijk zijn, iedereen vindt het geweldig om meer volgers te hebben dan om meer accounts te volgen. Maar ja, moet dat echt ten koste van alles?
  Toen voornamelijk bloggers en youtubers dit deden was het al irritant, maar nu doet Jet uit de brugklas en bedrijf X het ook. Waarom? Het werkt(e), en iedereen doet het toch?
  Waar ik ook echt moe van word is de post/foto/mededeling dat iemand iedereen gaat ontvolgen omdat hij/zij spookvolgers heeft. “Blijf me volgen, ik volg volgende week weer iedereen terug die mij nog volgt!”…. NOT. Nooit gebeurd. Newsflash: ook spookvolgers (mensen die iets anders te doen hebben dan de hele dag met hun mobiel in hun hand op hartjes rammen) kan je met een app ontdekken.
  De mensen die echt een sport van het volgen, werven en ontvolgen maken, blokkeer ik. Dat scheelt weer een paar keer op een volg/niet meer volgen knop drukken. Net zo makkelijk.
  En een instagram samenwerking? Nee, ik ben er echt mee gestopt.

 47. 28 mei 2017 / 20:21

  Oh deze frustratie ken ik zelf ook maar al te goed. Erg irritant!!

 48. Annabel
  22 oktober 2020 / 16:06

  Wat ik het irritants vind zijn mensen die dit he vaak doen. Zo is er een volger die zeker om de dag volgt en ontvolgt. Zelf plaatst ze geen berichten dus ik begrijp niet waarom….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

My latest video