Denk jij dat je goed bezig bent met mondverzorging?

Denk jij dat je goed bezig bent met mondverzorging?

Niet alles draait om het uiterlijk, dat wil ik als eerst even zeggen. Maar toch ga ik niet ontkennen dat het wel het geen is waar ik als eerst naar kijk. Persoonlijk kijk ik als allereerst naar de mond. De glimlach en het gebit. Verzorging rondom dat gebied vind ik zó ontzettend belangrijk en een beetje extra verzorging is echt niet zo moeilijk. Met een juiste basis kom je al een heel eind

Buiten het feit dat het je visite kaartje is, is de verzorging rondom je gebit voor meerdere zaken belangrijk. Er is namelijk niets vervelender dan bijvoorbeeld ontstoken tandvlees, gaatjes, of een slechte adem. Dit zijn allemaal situaties die makkelijk te voorkomen zijn. Zo kan je het namelijk al veroorzaken door te poetsen met een te harde tandenborstel, verkeerde flos gebruiken of door vitamine te kort.

Oxyfresh Lemon-Mint Power Paste

De basis voor een goede gebitsverzorging

Het allerbelangrijkst is natuurlijk je tanden poetsen, het liefst twee keer per dag. Per jaar komt het misschien hooguit 2 keer voor dat ik zonder poetsen mijn bed in duik. Ik doe dit liever niet en kan ook bijna niet slapen als ik niet gepoetst heb. Het is voor mij heel belangrijk en ik ben zeer gesteld op mijn tanden. Uiteraard is deze stap vanzelf sprekend. Toch kun je ook hier een paar grote fouten maken. Een te harde tandenborstel kan bijvoorbeeld al voor vervelende situaties zorgen. Maar wist je dat menthol in je tandpasta misschien ook een boosdoener kan zijn? Menthol verdroogt namelijk de mondholte, wat uiteindelijk zorgt voor een slechte adem.

Oxyfresh Lemon-Mint Power Rinse

”Een mondwater werkt alleen als deze tintelt”

Wat ik zelf heerlijk vind aan het gebruik van mondwater, is het tintelen terwijl je het gebruikt. Laat het nou net zo zijn dat dit niet goed voor je is door het stofje wat ze daar voor gebruiken. In de meeste varianten van mondwater zit namelijk Sodium Lauryl sulfaat en dat wil je absoluut niet in je mondverzorgingsproducten! Dit is namelijk een bijtend en schurend bestanddeel dat microscopische (onzichtbare) wondjes veroorzaakt. Hierdoor ontstaan vaak nog meer bacteriën en dus een slechte adem. Veel fabrikanten voegen dit toch toe, omdat dit voor het prikkende gevoel zorgt. Het prikken van mondwater zegt dus helemaal niks en is misschien zelfs slechter voor je.

Kortom, zoek dus naar producten waar het liefst geen alcohol en Sodium Lauryl sulfaat in zit. Deze tandpasta en mondwater van Power Rinse heb ik ontvangen om te testen en hebben me flink verrast. Geen fancy glimmende verpakkingen, gewoon erg basic. De smaak van deze producten is in het begin een beetje vreemd, een beetje citrus achtig.

DenTek Orabrushwerkt een tongschraper echt?

Je tong verzorgen is onzin?

Heel eerlijk? Ik heb nog maar één keer in mijn hele leven een tongschraper gebruikt. Het woord alleen al vind ik erg vies, haha. Toch werd ik wel erg benieuwd wat het nou toevoegt aan je routine en of het echt zo veel verschil maakt. Ik ontving ik het pakket twee soorten. De Orabrush  met ‘tandjes’ en de DenTek tongreiniger in de vorm van een schraper. Zelf heb ik niet te maken met een (zichtbaar) vieze tong, maar als iemand dit wel heeft kan ik enorm afknappen.

Het schijnt dus zo te zijn dat een slechte adem 9 van de 10 keer wordt veroorzaakt door een klein laagje aanslag op de achterkant van de tong. Met deze speciale borstels haal je dat makkelijk weg en kom je overal goed bij. Waarom dan niet je normale tandenborstel? Een tandenborstel is gemaakt om het gladde oppervlakte van je tanden schoon te maken, niet de oppervlakte van je tong. Ook zit er op je tandenborstel geen ‘schraper’ en laat dat er juist voor zorgen dat je de bacteriën echt weg haalt.

Nu heb ik de Orabrush zo een drie weken gebruikt, niet elke dag. Ik kan niet zeggen dat ik een drastisch verschil merk qua adem, maar wel voelt mijn tong schoon. Nooit geweten dat een tong schoon kon aanvoelen, maar hiermee is het gelukt.

DenTek Comfort Clean Floss Picks

Bah, flossen..

Ik ken niemand, écht niemand, die flossen leuk vind om te doen. Het liefst skipt iedereen deze stap en ook ik ben daar schuldig aan. Het enige moment waarop ik een flosdraadje pak is wanneer er echt iets vervelends tussen mijn tanden zit. Vaak doe ik dan ook even de rest, maar dat gebeurd zelden.

Een groot excuus die mensen vaak hebben, is dat hun tanden te dicht op elkaar staan. Yep, ook daar ben ik schuldig aan. Ik krijg het touwtje er vaak wel tussen, maar daar is ook alles mee gezegd. Toch kun je je voorstellen dat juist tussen je tanden de bacterien lekker hun gang kunnen gaan. Daarom is het belangrijk om misschien toch maar één keer in de zoveel tijd te geloven aan het flosdraadje. Deze op bovenstaande foto heeft een zijden draadje, met een fluoridecoating waardoor je makkelijker tussen je tanden komt. De flosboogjes zijn van DenTek en hebben op de achterkant ook nog een tandenstoker. Deze passen bij mij prima en veroorzaken bij mij geen bloed, yaay!

The Breath Co. Mouth Wetting Lozengesmakkelijke mondverzorging tips

Al het bovenstaande is perfect voor een alledaagse mondverzorging. Toch eten of drinken we allemaal wel iets wat een slechte adem veroorzaakt en kun je niet overal even je tanden gaan poetsen. Kauwgom of een fris snoepje kunnen gelukkig een hele boel doen. Deze van The Breath Company geven je een frisse adem én bestrijden de bacteriën die een slechte adem veroorzaken. Altijd handig om mee te nemen!

Zelf ben ik enorm gesteld op mijn tanden en vind ik het erg belangrijk om met hygiëne bezig te zijn. Het is en blijft je visite kaartje en die willen we het liefst zo goed mogelijk over laten komen, toch? Heb je na dit alles nog steeds een slechte adem? Klik dan even op de link, misschien is er toch iets anders aan de hand wat dit veroorzaakt. Vind jij mondhygiene ook zo belangrijk? En zeg eerlijk, hoevaak flos jij?

Liefs,
Rebecca

*ontvangen ter review

14 Reacties

 1. 7 juni 2017 / 09:51

  Die flosboogjes zijn erg handig in gebruik! Ik flos veel te weinig (lees: nooit) omdat de ruimte tussen m’n tanden inderdaad ontzettend klein is en ik er vrijwel niet tussen geraak, maar met deze flosboogjes geraak ik zelfs moeiteloos tussen m’n achterste kiezen. 🙂
  Ik moet wel dríngend nog eens naar de tandarts, want dat is alweer schandalig lang geleden…

  • Rebecca
   Auteur
   9 juni 2017 / 21:05

   Oh oh, snel maar eens doen dan! Mijn vriend is ook al mega lang niet geweest en ben hem soms echt aan het pushen. Die flosboogjes zijn echt perfect. Op deze manier flos ik tenminste ook eens haha

 2. 7 juni 2017 / 10:30

  Leuk artikel! Ik gebruik altijd een tongreiniger, maar dit komt omdat wij dat allemaal thuis deden.

 3. 7 juni 2017 / 11:54

  Flossen schijnt echt heel goed te zijn (zelfs voor je hart enzo?) Ik doe dat regelmatig want als ik het niet doe krijg ik last van mijn tandvlees!
  Goed artikel!

 4. 7 juni 2017 / 13:09

  Ik ben echt een zweever als het gaat om mondverzorging. Ik poets mijn tanden, maar that’s it! Ik flos nooit, gebruik nooit mondwater en heb ook nog nooit mijn tong geschrapt. Voel me nu dus echt een zwerver nu ik jouw blog lees, haha. :’) Maar heb echt nooit problemen met mijn tanden en adem in ieder geval. En wat betreft tandvlees… Sinds ik met Paradontax poets heb ik nergens meer last van! 🙂

 5. 7 juni 2017 / 14:25

  Ik gebruik zelf ook altijd een tongreiniger. Zo fijn! Echt niet normaal wat je allemaal van je tong los maakt als je het nog nooit hebt gebruikt. Ik wil nooit meer zonder want het geeft zo’n schoon gevoel!

  • Rebecca
   Auteur
   9 juni 2017 / 21:05

   De eerste keer dat ik deze ging gebruiken, was het inderdaad shockerend hoeveel viezigheid ik meenam. Ik doe het echt vele te weinig, moet eigenlijk in mijn routine komen.

 6. 8 juni 2017 / 08:45

  Ik probeer zo goed mogelijk mijn mond te verzorgen. Ik floss regelmatig. Ik heb zelf positieve ervaringen met het merk.

 7. 8 juni 2017 / 20:46

  Ik zou ook echt meer moeten flossen, maar vind het zo’n rot klusje… Xx

 8. 10 juni 2017 / 01:21

  Leuk om te lezen. Ik gebruik liever tandenstokers dan flossdraad, is ook makkelijker in gebruik. Orabrush heb ik zelf ook en vind ik erg fijn in gebruik. xx

 9. 10 juni 2017 / 20:22

  Ik dacht dat flossen juist slecht was, omdat flosdraad heel scherp is? Ik gebruik zelf interdental brushes, daarmee hou ik de ruimte tussen mijn tanden perfect schoon 🙂 Vind het zelf ook een stuk prettiger dan flossen.

 10. 18 maart 2020 / 14:46

  Het is nuttig om je eigen mondverzorging eens tegen het licht te houden met de ervaringen van anderen. Ik besteed aan tanden en mond veel aandacht. Flossen doe ik echter niet. Ik onderken het belang niet, maar ik heb er nooit voordeel van ondervonden. Mijn tandarts begint er ook niet over. Goed gepoetst en gespoeld is mijn gebit altijd wel.

 11. 14 april 2020 / 14:55

  Bedankt voor het delen van deze mondverzorgingstips! De meeste producten ken ik nog niet en wil ik graag eens uitproberen. Ook ga ik mij meer verdiepen in de verzorging van de tong.

 12. 8 juli 2020 / 13:44

  Leuk blog over mondverzorging! Ik moet eerlijk zeggen dat ik ook nooit flos. Ik heb het hele scala aan producten uitgeprobeerd. Ik blijf erbij dat voor mij goed poetsen en goed spoelen voldoende is. Wel is het belangrijk dat je bewust met je gebit bezig bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

My latest video