Het corrupte gedeelte van Instagram

Het corrupte gedeelte van Instagram

Instagram was een aantal jaar geleden een app waar je af en toe eens een fotootje deelde. Van je kat, een selfie of een bakje koffie. Zodra je de 12 likes had gehaald was je al tevreden, want dan stonden er geen namen meer maar een getal. Bijna niemand maakte het uit welke filter je gebruikt, of je een randje om je foto deed of wat voor tekst er onder stond. Je plaatste gewoon de foto omdat jij het wilde en niet omdat deze ‘zo mooi in je feed past’. Instagram is allang niet meer wat het was en ik vind het jammer en ik weet eigenlijk niet eens meer of ik het leuk vind..

Je moet ook volgers kopen, dat oogt professioneel

Nog niet heel lang geleden raakte ik aan de praat met een best wel ‘grote’ Instagrammer. Ik vroeg aan haar hoe dat zo snel is gelukt, want naar mijn idee was ze nog maar net bezig. Nog net niet trots vertelde ze mij dat ze de eerste 20.000 volgers ‘gewoon’ gekocht heeft omdat je dan al heel professioneel oogt en bedrijven alleen maar volgers zien en geen likes. Ik was verbaasd en ergens een beetje boos. Inmiddels doe ik al ruim twee jaar aan Instagram en heb 7000 volgers, verdiend om dat maar even te mogen zeggen. Accounts die rond dezelfde tijd zijn begonnen of zelfs na mij, hebben rond de 40.000 volgers. Nu zeg ik niet dat die ook allemaal maar zijn gekocht, maar het is zo moeilijk om te zien wie er nou voor gewerkt hebt of wie er simpelweg volgers heeft gekocht. Zelf ben ik van mening dat meer mensen volgers gekocht hebben dan dat we denken. Dat er dan ook doodleuk word verteld dat het professioneel oogt, daar kan ik gewoon niet bij.

Ik reageer bij jou en jij reageert bij mij

In het begin was het vrij duidelijk wie er volgers had gekocht.. Een account met 30.000 volgers, met 100 likes en één reactie. Dat klopt niet helemaal. Inmiddels zijn er honderden groepjes op Instagram en Telegram waarbij je je nieuwste foto deelt, waarop iedereen dan ‘moet’ reageren. Je mag je eigen foto pas delen als je al de voorgaande foto’s afgewerkt hebt. Reageer je bij elkaar omdat je de foto daadwerkelijk leuk vind? Nope. Je reageert omdat je wilt dat ze vervolgens ook bij jou reageren. Misschien reageer je wel eens bij een ander waarvan je de foto wél leuk vind, maar die momentjes lijken wel uniek. Het doet mij een beetje denken aan de Hyves periode, waarbij we dit ook met z’n alle deden. Of het begin van Instagram waarbij #likeforlike de meest gebruikte hashtag was.

Ik heb het ook gedaan

Helaas met het algoritme die Instagram de laatste tijd gebruikt, begrijp ik ergens wel waarom mensen hier aan mee doen. Je foto komt negen van de tien keer niet eens meer tevoorschijn bij de meeste mensen. Uiteraard heb ik het ook even getest, want ik was heel benieuwd. Ik begon mijn eigen groepje op Instagram en kwam ook terecht in twee grote telegram groepen. Voordat ik in deze groepen zat haalde een ‘goede’ foto zo een zes reacties, waar ook niks mis mee is. Mijn nieuwste foto deelde ik in de drie groepen waar ik in zat en voor ik het wist had ik ruim vijftig reacties op mijn foto. Dat was nog eens leuk! Ik hield het ongeveer twee maanden uit, maar inmiddels word ik er niet goed van dat ik pas een foto kon delen wanneer ik ááááál die andere foto’s ingehaald had. De zoveelste foto waar ik eigenlijk niks op kon reageren als ‘wat een leuke foto’. Want niet te vergeten dat je reactie moet bestaan uit minimaal vier woorden.

Werkt het ook echt?

Dat het werkt is wel duidelijk. Ineens krijg je per foto gemiddeld 50 reacties en dat staat natuurlijk erg leuk. Maar als ik heel eerlijk ben, vind ik dit zo een oneerlijke manier. Het is eigenlijk gewoon simpelweg valsspelen. Het viel me op dat als ik mijn foto niet deelde in zo een groep, ik ook gelijk geen reacties kreeg van al die mensen. Want ja, ik reageerde ook niet bij hen dus doen ze het ook niet bij mij. Vervolgens zie ik wel heel veel mensen bij de meest prachtige events en met leuke samenwerkingen, dus het werkt zeker.

Begrijp me niet verkeerd hoor, er zijn er ook zat die hun volgers, likes en reacties krijgen zonder die groepen maar wat is tegenwoordig nog echt? Ik vind het zo jammer dat dit nu Instagram is. Je foto moet perfect in je feed passen, maar wie kijkt er nou eigenlijk naar je feed? Er zijn weinig accounts waar ik naartoe ga om echt naar de feed te kijken. Al vind ik die van Lily wel prachtig om te zien. Al met al wil ik eigenlijk gewoon zeggen dat je niet alles moet geloven wat je ziet. Sinds een paar dagen doe ik niet meer aan die groepen en krijg ik weer ouderwets zes reacties. Ook ik hoop dat het algoritme binnenkort weer normaal doet, maar ik ben bang van niet.

Ohja, daarbij wil ik nog even toevoegen dat iedereen moet doen wat hij of zij wilt. Ik wil niemand aanvallen met dit artikel en daarom noem ik ook geen namen. Ik wil niemand hiermee belachelijk maken, ik heb het tenslotte zelf ook gedaan. Ook wil ik niet zeggen dat je dan maar elke foto klakkeloos moet posten, want werken aan je feed kan ook gewoon leuk zijn. Doe wat voor jou goed voelt.

Liefs,
Rebecca

37 Reacties

 1. 16 november 2017 / 08:06

  Ik vind het ook erg jammer dat het zo moet.. alles is zo nep inderdaad en dit verhaal voegt dan nog samen met het volg-ontvolg spelletje waar ik ook niks van snap. Ik wil mijn feed wel mooi hebben dit gewoon puur voor me zelf haha maar aan de andere ‘spelletjes’ doe ik niet mee!

 2. 16 november 2017 / 09:49

  Ik post gewoon gewoon wat ik leuk vind, kijk niet baar de gehele look van mijn feed en zoek geen populaire hashtags op. Ik vind het dan ook zo moeilijk om meer volgers op te bouwen, want dat is tegenwoordig bijna echt onmogelijk!

 3. 16 november 2017 / 09:49

  Volgers kopen lijkt mij ook niet zo’n heel goede/eerlijke manier. Ik heb misschien nog geen 200 volgers, maar ik ben blij met elke volger die ik heb.

  Liefs,
  Yara

 4. 16 november 2017 / 10:08

  Heel herkenbaar Rebecca <3 Vind het zelf ook echt lastig en stom. Vooral dat algoritme.

 5. 16 november 2017 / 10:25

  Ik begin een enorme haat-liefde verhouding te krijgen met instagram.. Ik heb het gevoel dat het bijna onmogelijk is geworden om te groeien.. Super jammer, maar ik probeer er gewoon plezier in te houden. Maar het wordt wel steeds lastiger!

 6. 16 november 2017 / 11:13

  Vind het zo zonde dat deze kant van Instagram bestaat, maar ben het ermee eens dat Instagram het zelf op touw brengt door dat stomme algoritme. Ik plaats gewoon foto’s die ik leuk vind, probeer mijn feed er leuk uit te laten zien en reageer en like waar ik zelf wil. Als het aantal likes en volgers stijgt is dat leuk, maar dat is niet waar ik het puur voor doe!

 7. 16 november 2017 / 14:33

  Ja bah, Insta wordt er niet leuker van op deze manier! Ik zit wel in een ‘comment groepje’, maar is juist heel vrijblijvend en niks moet. Zo fijn 🙂

 8. Ines Gomes
  16 november 2017 / 15:52

  Yep.. been there done that. Stond laatst ook op het punt om volgers te kopen omdat het zo “langzaam” gaat en ik er echt hard voor werk. Maar toch hield iets me tegen. Ik sta er gewoon niet achter en wat mij betreft valt het ook gelijk op. Accounts met 40.000 volgers en dan “maar” 800 likes. Iets klopt niet. Hopen dat merken dit ook ooit zullen zien..
  Goed artikel! Liefs

 9. 16 november 2017 / 18:30

  Echt heel herkenbaar! Ik vind het ook zo jammer dat een heel deel van Instagram niet zo eerlijk en leuk is als ik het me had voorgesteld. Zelf vind ik het veel belangrijker om eerlijk te zijn en te doen wat voor mij goed voelt dan om me alleen op de cijfertjes te focussen. Ik heb na een jaar dan ook nog iets minder dan 700 volgers, maar wel allemaal échte volgers en dat is me zoveel meer waard.

 10. 16 november 2017 / 21:17

  Ik krijg er allemaal een beetje de kriebels van. Volgers kopen, mensen die alleen in een ‘clubje’ bij elkaar reageren.. Of die instagram PODS die nu in facebook groepen bestaan. Nee, mij niet gezien.

 11. 16 november 2017 / 21:19

  Zo jammer idd, ik zat in een groep maar ben daar uit gegaan en ook hun reageren/liken (nooit) meer op een foto..

  Ik heb nog niet zo veel volgers maar wil ze gewoon eerlijk verdienen!

 12. 16 november 2017 / 23:01

  ‘Vroeger’ was het inderdaad veel leuker. Ik herinner mij ook nog dat ik het zo fijn vond wanneer ik aan die +10 likes zat gewoon omdat je dan de namen niet meer zag, maar het getal kon lezen. Ik moet wel zeggen dat ik ook bij bloggen een beetje dit gevoel heb tegenwoordig. ‘Ik reageer bij jou, jij bij mij’ komt hier ook wel terug vind ik. En alles moet er perfect uitzien enzo. Aan de ene kant begrijp ik het wel, maar aan de andere kant vond ik het toffer wanneer alles er wat losser aan toeging. Wanneer je je geen zorgen hoefde te maken over likes of reacties. Fijn dat je er een heel artikel over hebt geschreven. Dan weet ik in ieder geval dat ik niet de enige ben die er zo over denkt 🙂

 13. 17 november 2017 / 08:21

  Een artikel waar ik mij helemaal in kan vinden. Ik vind Instagram eigenlijk het minst belangrijk, maar het schijnt dat sommige PR bureaus dat wel heel belangrijk vinden.Ik heb best veel bezoekers op mijn blog, maar op Instagram niet zoveel. Een PR bureau vond mijn aantal volgers te weinig op Instagram. Bizar.
  Ik zat ook even bij een Instagram groepje (je moest bij hun blog jouw reactie ook achterlaten en vice versa),maar was al vrij snel weer weg. Ik heb geen tijd om op bij iedereen te reageren en het zijn natuurlijk geen “natuurlijke” reacties die je achterlaat. Ik besteed liever tijd aan het schrijven van mijn artikels.
  Het idiote is ook dat je op die manier naar blogs gaat waar je eigenlijk weinig mee hebt.
  Een tip was van iemand dat je gewoon iedereen moest volgen en dan groeide je account vanzelf. Ik heb dat ook even geprobeerd maar kreeg zulke rare volgers, die dat spelletje ook speelden. En dan je daarna weer ontvolgen. Zinloos gedoe.
  Er zijn ook zoveel FB groepen met threads waar iedereen elkaar likes en comments e.d geven, ik doe daar niet aan mee. Nog een dagtaak erbij, niks voor mij.
  En dat alleen om in the picture te komen bij bedrijven.
  Ik heb liever volgers die ook daadwerkelijk het interessant of leuk vinden wat ik post, niet een like of comment achterlaten omdat het moet.
  Maar iedereen moet dat natuurlijk zelf weten, het enige jammere is dat sommige bedrijven/bureaus alleen naar die onnatuurlijke getallen kijken.

 14. 17 november 2017 / 09:38

  Helemaal waar. Het is zo vreselijk moeilijk om op een normale manier zoveel volgers te krijgen. En zelfs als je er niet aan wilt meedoen, word je dagelijks gefollowed en weer unfollowed door een heleboel mensen. Ik snapte er in het begin niets van, waarom mensen me steeds weer ontvolgde, maar inmiddels snap ik hoe de hele situatie werkt. Zelf heb ik geen tijd om me met van die groepen bezig te houden en dat wil ik ook helemaal niet. Het algoritme vind ik echt niet fair, ik merk dit ook steeds meer op FB. Heel vaak zie ik posts van mijn vriend niet, omdat hij blijkbaar niet in mijn algoritme zit. Slaat toch nergens op?

  Ik denk dat het ook heel verwarrend is voor jonge mensen, de niets weten over deze ‘verborgen’ regels. Die zien alleen maar dat er accounts zijn met onwijs veel volgers en comments, terwijl zij dat niet hebben. Lijkt me heel verwarrend en zorgt voor onzekerheid.

 15. 17 november 2017 / 14:18

  Dit! En al die artikelen over ‘zo krijg je binnen een maand 10,000 volgers’. Ja, dikke doei. Ik heb alles geprobeerd, maar ik groei voor geen meter. Ben de eerste die toegeeft dat mijn grid niet de beste ooit is, maar had het toch anders verwacht gezien al die fantastisch positieve berichten. Dat je dan toch echt hoort dat er mensen zijn die volgers kopen…te gek voor worden. Dan voel je jezelf toch een leugenaar? Zo zou ik mij wel voelen in ieder geval.

  Heb ook heel even in van die pods gezeten, maar vond het oprecht k*t. Reageren op andermans foto’s die ik helemaal niet interessant vond en reacties van mensen die mijn foto’s eigenlijk niet interessant vonden. Nu doe ik maar gewoon wat ik fijn vind en hoop ik ooit nog een beetje te kunnen groeien… 🙂 Tot die tijd ga ik me er ook niet meer druk om maken!

 16. 17 november 2017 / 14:56

  Ik vind dat dus echt rampzalig, hé. Ik hou me er ook helemaal niet mee bezig. Ik post wat ik wil, wanneer ik er zin in heb, en maak me helemaal niet druk om het aantal volgers en reacties. Ik heb zelfs aangevinkt dat enkel mensen die me volgen op m’n foto’s kunnen reageren, dus krijg ik nóg minder reacties. Ik vind het prima, want zo heb ik ook helemaal geen last van dat ‘like for like’-gebeuren. 🙂

 17. 17 november 2017 / 20:27

  Ik weet idd ook niet meer of ik Instagram zo leuk vindt. Ik merk dat ik een tijdje goed mijn best deed om mooie foto’s te plaatsen die idd ook bij mijn feed horen, maar merkte geen verschil. Ik zit ik in een kleine groep maar gelukkig geen strenge regels gelden en het echt niet erg is als je eens overlaat en ik merk nu wel echt verschil.

  Het is en blijft een lastig iets.

 18. 17 november 2017 / 20:49

  Dit is dus één van de redenen (net zoals het algoritme) dat ik al een tijdje twijfel om alle social media te verwijderen…het is zo frustrerend!

 19. 17 november 2017 / 21:19

  Dus dat.. Amen! Het is soms zo overduidelijk dat er iets niet ‘klopt’, maar helaas zijn bedrijven nog steeds gevoeliger voor het aantal volgers dan echt commitment van die volgers. Sinds het nieuwe algoritme vind ik Instagram trouwens ook veel minder leuk. Ik zie alleen nog maar foto’s van ‘grote’ accounts, niet van de mensen die ik het liefst wil zien. Of echt pas na vier dagen ofzo. Heel frustrerend. Zelf hecht ik meer waarde aan de echtheid van mijn social media account en blog, what you see is what you get. Zo ben ik in real life, dus ook online. Met de stille hoop dat er ooit een ommekeer komt in bloggersland..

 20. 17 november 2017 / 21:44

  Ik merk dat het lastig is om meer volgers op ig te hebben.Ik iriteer net als veel mensen aan het volg en ontvolg spel.

 21. 17 november 2017 / 21:48

  Kan het hier alleen maar mee eens zijn! Vind het oneerlijk om volgers te kopen tegenover degenen die wel hard hun best doen en op de normale manier volgers krijgen. Heb ook niks met follow 4 follow, dan haak ik meteen af.

 22. 17 november 2017 / 22:50

  Oh wat een goed artikel heb je geschreven, ik zat de hele tijd met mijn hoofd te knikken tijdens het lezen haha! Volgers kopen, dat is toch verschrikkelijk? Ja, bedrijven kijken daar wel naar, maar als je foto’s dan ‘maar’ 100 likes hebben val je toch alsnog door de mand, lijkt mij? Er is ook zo’n app met een robot die random foto’s likes geeft en random mensen gaat volgen. Sommige mensen die ik ken gebruiken dat. Ik zit trouwens wel in een aantal van die instagram groepjes, maar ik moet zeggen dat ik het wel heel gezellig vind eigenlijk haha. Het is zo stom dat je foto’s gewoon minder vaak worden gezien door het algoritme. Ik zie sommige mensen ook niet meer in mijn feed verschijnen, maar ja. Aan volgers kopen doe ik in ieder geval niet mee…

 23. 18 november 2017 / 07:18

  Ik vind het zo jammer dat het nu op deze manier gaat. En ik ben al allerlei grote accounts gaan ontvolgen in de hoop dat ik weer de foto’s zie van mijn vrienden, die niet insta-famous genoeg zijn om bovenaan te komen. Ik heb nog de hoop dat Instagram ooit weer terug gaat naar de oude opzet, maar ik vrees van niet :(.

 24. 18 november 2017 / 09:56

  Helemaal mee eens! Ik deel gelijk je artikel. Was het laatst ook nog aan het denken hoe leuk en makkelijk Instagram vroeger was. Gewoon foto plaatsen en klaar. Tegenwoordig ligt er zoveel druk op die mooie feed. Een paar maanden geleden heb ik heel mijn Instagram verwijderd omdat ik hier zo moe van werd. Maar uiteindelijk vond ik het jammer om door deze oneerlekheden met iets te stoppen wat ik best graag deed. Dus maakte ik er een nieuwe aan en ben ik van 1300 naar 30 volgers gegaan. En weet je wat het gaat om kwaliteit en niet de kwantiteit.

 25. 18 november 2017 / 12:00

  Ik wilde, was heel nieuwsgierig, je artikel even lezen. En ik moet zeggen dat deze gekte is ontstaan juist door de eisen van PR. Als blogger/influencer wil je een doel behalen en dat gaat soms, helaas te vaak, op de foute manier. Net als fotomodellen die graatmager zijn is het niet de schuld van het model, maar wat het merk/brand eist. Om daar verandering in te krijgen, moeten we er zelf iets aan doen… echter het risico is te groot dat je uit het zicht komt. Nu geef ik daar zelf niks om… maar kan het mij als beroeps wel voorstellen dat het frustrerend is.

 26. 18 november 2017 / 13:56

  Absoluut mee eens! Gewoon je gevoel volgen werkt het beste

 27. 18 november 2017 / 16:44

  Helemaal mee eens! Dat iemand zichzelf nog “influencer” durft te noemen nadat hij/zij volgers heeft gekocht is echt beyond me… Ongelooflijk dat mensen dit doen, maar helaas is het wel de realiteit en de snelste manier om grote opdrachten binnen te halen. Ik zal er in ieder geval niet aan mee doen, gewoon dichtbij jezelf blijven is volgens mij de beste manier om het ook voor jezelf leuk te houden.

 28. 18 november 2017 / 17:41

  Wat een fijn artikel! Eindelijk eens de spijker op z’n kop. Regelmatig krijg ik reactie’s hoe het kan dat ik maar zo weinig volgers heb. Nou eh…. door gewoon regelmatig een foto te posten die ik de moeite waard vind en wanneer ik dat wil. Zonder rekening te houden met de beste tijden, of het lekker commercieel is etc. En alleen liken en reageren op foto’s waar ik echt iets mee heb. Ik snap niet dat de PR bureau’s nog steeds alleen naar aantallen volgers kijken en niet naar kwaliteit etc. Maar zo gek is dat ook weer niet want over het algemeen zitten daar dezelfde dames en heren als waar ze mee samenwerken. Iedereen moet overigens lekker zelf weten hoe hij/zij omgaat met Instagram maar ik hoop dat de Insta hysterie een beetje overwaait. Dan wordt het misschien weer leuk 😉

 29. 19 november 2017 / 20:46

  Heel goed artikel Rebecca! Ik zat afgelopen zomer in maarliefst 6 van die groepjes. Ik werd moe van Instagram en het continue bezig zijn met likes en comments ‘want ik wil ook veel reacties en likes’. Op een dag ging er een knop om bij mij en ben ik uit de meeste gestapt. Ik zit nu nog in 2 groepjes waarvan ik de accounts ook echt leuk vind, maar merkte in vorige groepjes dat het lang niet allemaal eerlijk ging. En ja, je ziet ook steeds vaker voorbij komen dat ‘influencers’ volgers kopen. Ze mogen naar alle leuke events en krijgen zó veel en zelf probeer je nog op de ouderwetse manier aan volgers en dergelijke te komen. Zo. Niet. Eerlijk! Helaas zijn bedrijven blind door het volgersaantal en kijken ze niet naar de engagement. Ik kon mij er enorm druk om maken, maar heb nu ook zo’n instelling gekregen dat het mij niet meer interesseert als iemand wel volgers heeft gekocht.

 30. 20 november 2017 / 11:19

  Ik ben het met je eens hoor ik vind het vooral zo raar dat mensen zich er druk om maken en blijkbaar alles ervoor doen om volgers te krijgen. Ik heb er dan ook helemaal niet veel, maar vind het ontzettend leuk als mensen een oprechte reactive achterlaat en daar doe ik het voor. Gewoon voor de gezelligheid dus. Ik hoef er geen 10.000 volgers “zodat ik gezien wordt”. Ik doe het omdat ik het leuk vind en ik vind het alleen maar leuk als ik er daarnaast ook nog eens lieve reacties op ontvang. Haha. Zou goed zijn als Instagram de accounts sluit die volgers gekocht hebben trouwens.. dan vallen er vast een hoop weg. Xx

 31. 20 november 2017 / 22:59

  Het is jammer dat Instagram alleen nog maar draait om populair zijn. En vooral dat mensen je volgen, je volgt hun ook. En de dag erna volgen ze je niet meer. Ik snap het niet. Het moet toch leuk blijven? Ik ben het helemaal met je eens 😀

 32. 21 november 2017 / 09:14

  Bah, instagram. Om heel eerlijk te zijn, ik vind er niets aan. Ik heb het omdat het er nu eenmaal bij hoort, maar mijn instagram blijft op de een of andere manier gigantisch achter op mijn bezoekersaantallen. Het komt echt niet zelden voor dat iemand naar mijn insta vraagt, ziet dat ik ‘slechts’ 1000 volgers heb, en dan heel gemaakt geforceerd gaat doen, van ach; ‘dat komt allemaal vanzelf wel’. Ik vind het echt veel leuker om me bezig te houden met mijn blog en het comments plaatsen op andere blogs, dus daar steek ik dan echt ook de meeste tijd in;-)

 33. 21 november 2017 / 14:29

  Het is zó herkenbaar. Ik heb me ook ‘schuldig’ gemaakt aan de Instagramgroepen en elke keer wilde ik het weer een nieuwe kans geven, maar na een paar dagen was ik het alweer zat. Gewoon omdat ik me gedwongen voelde om een ‘leuke’ reactie te plaatsen, ook al had ik niks met de foto. Dus ik stop er ook maar gewoon mee en dan merk je meteen dat de mensen uit die groep geen reactie meer achterlaten of je zelfs helemaal ontvolgen. Dan weet je dus meteen waarvoor ze het doen en dan heb ik er al geen zin meer in. Ik vind het echt jammer dat het tegenwoordig zo werkt, geef mij maar gewoon de oude, echte Instagram terug!

 34. 29 november 2017 / 20:22

  Ik heb nog nooit aan zo’n Insta groepje mee gedaan, kost me allemaal veel te veel tijd. Krijgt een foto niet meer dan 30 likes, jammer dan. Ik doe gewoon wat ik leuk vind 🙂

 35. 20 juni 2019 / 15:23

  Super jammer dat men inderdaad zo te werk gaat..
  Het is veel leuker als je Instagram als hobby naast je blog/youtube kunt bijhouden zonder al die verplichtingen!

  Tof dat je dit deelt. 🙂

  Liefs
  x

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

My latest video