Dit gebeurt er als je een maand geen gezichtsverzorging gebruikt

Dit gebeurt er als je een maand geen gezichtsverzorging gebruikt

Pardon? Een maand lang geen gezichtsverzorging gebruiken, hoe verzin je dat? Eigenlijk vroeg ik me dat ook af, maar het leek mij een keer leuk om er mee te experimenteren. Ik had bepaalde scenario’s in mijn hoofd wat kon gebeuren, maar eigenlijk is dat geen gebeurd wat ik het meest had verwacht. Nu denk ik dat je zelf ook wel bepaalde ideeen hebt van wat er kan gebeuren als je dit doet. In het artikel waar ik aangaf dat ik dit had gedaan, werd het antwoord al wel een beetje geraden. Benieuwd wat dit voor mijn huid heeft gedaan?

Dit gebeurt er als je een maand geen gezichtsverzorging gebruikt

Ik ga maar gelijk met de deur in huis vallen, wat er met mijn huid gebeurde was namelijk helemaal niks. Oké, niks is een groot woord en ik ga het nog wat beter uitleggen. De verschillende scenario’s waar ik het over had bestonden uit drie opties. De eerste was dat mijn huid heel erg droog zou worden. Vooral nu het buiten toch wat kouder aan het worden is, heeft je huid wat extra liefde nodig. De tweede optie was dat mijn huid er juist alleen maar beter op ging worden. Juist geen puistjes of oneffenheden meer en juist een healthy looking skin. De derde optie was dat er helemaal niks gebeurde en dat het dus eigenlijk nutteloos was. Ik weet dat ik net zei dat er niks is gebeurd, maar dat was de eerste gedachte die ik had. Er is zeker wel wat gebeurd.

De eerste twee weken..

Als ik heel eerlijk ben, ben ik misschien niet de allerbeste testpersoon om dit te doen. Mijn huid is al niet heel erg moeilijk, maar toch heb ik wel snel last van droge vlekjes en hier en daar wel eens een puistje. Over het algemeen is mijn huid wel rustig en gebruik ik niet heel veel producten. Ik besloot zomaar heel impulsief om eens te kijken wat er met mijn huid gebeurde als ik niet meer gebruikte dan mijn oogmake-up remover en mijn toner voor mijn overige make-up. Het leek mij namelijk niet verstandig om mijn make-up er niet af te halen. De tea tree toner van The Body Shop kan wat uitdrogend werken, dus dat werd mijn grootste angst. De eerste twee weken was het erg vreemd om geen serum, olie en/of creme aan te brengen. Het zit zo in mijn routine en ineens ‘mocht’ het niet meer. Het was dus echt wel even moeilijk en op z’n tijd miste ik even het verwen momentje.

Na het doorbreken van de routine

Eenmaal de routine te hebben doorbroken, was het juist wel erg fijn om niet meer zo veel op te smeren. Ik heb al eens een detox gedaan voor mijn lichaam en dit was als het ware een detox voor mijn huid. Aan het eind van de maand was mijn huid ontzettend zacht en zelfs nu nog. De gehele maand had ik geen last van puistjes, gekke plekjes of een droog aanvoelende huid. Natuurlijk zitten er ook allemaal goede middeltjes in wat je dagelijks gebruikt en is SPF ook een belangrijk factor, maar toch merkte ik het niet dat ik het niet meer op smeerde. Ik denk dat ik er pas echt wat van kan zeggen als ik het heel lang test, maar voor nu was ik al best verbaasd. Mijn moeder heeft in haar hele leven nog nooit veel gesmeerd op haar gezicht, sterker nog.. ze doet het eigenlijk nooit. Ze is bijna 50 -sorry mam- en niemand die het haar geeft. Misschien worden we allemaal wel een beetje gebrainwashed met wat we allemaal ”nodig” hebben om er jonger en beter uit te blijven zien. Maar te zien aan mijn mama, is dat helemaal niet zo.

To smeer or not to smeer

Na dit kleine experimentje ben ik wel benieuwd hoe mijn huid weer gaat reageren als ik weer wat meer gebruik. De maand is nu al eventjes om, maar alsnog gebruik ik nu niet veel. Tenminste, niet zo veel als wat ik voorheen gebruikte. Ik wil niet zeggen dat ieders huid zo gaat reageren als dat mijn huid heeft gedaan, maar ik kreeg wat vragen over deze maand dat het me leuk leek er een artikel over te maken. Nu ben ik wel benieuwd, gebruik jij veel skincare?

Liefs,
Rebecca

21 Reacties

 1. 12 september 2017 / 07:25

  Super interessant! Ik weet niet of ik het durf uit te proberen met hier en daar wat eczeemplekjes die steeds terugkomen, maar aan de andere kant: misschien is het wel de oplossing.. Een maand klinkt alleen zo lang haha! Viel het je mee / ging het snel voorbij?

 2. 12 september 2017 / 08:00

  Wat interessant! Ik zou het niet aandurven, maar heb dan ook een acne huid. Als ik niets of zelfs producten gebruik (maar die niets voor mijn huid doen) dan merk ik dat meteen!

 3. 12 september 2017 / 09:04

  Interessant om te lezen rebec! Ik zelf kan prima een aantal dagen niks gebruiken. Maar het zoo belangrijk!!

 4. 12 september 2017 / 09:11

  Ik zou dit zelf niet zo gauw doen denk ik. Niet alleen voor ”nu”, maar wel voor later qua rimpels etc. Jouw moeder heeft denk ik veel geluk gehad 🙂

 5. 12 september 2017 / 09:19

  Wat een leuk experiment! Heel interessant om te zien hoe je huid reageert! Ik ben eigenlijk wel nieuwsgierig hoe de mijne zou reageren, maar weet niet of ik het aandurf, haha!

 6. 12 september 2017 / 09:46

  Interessant experiment! Volgens mij gebruiken we allemaal teveel producten. Ik gebruik zo weinig mogelijk on a daily basis: Ultrabland om m’n make-up mee te verwijderen, een reinigingsschuim, een toner en een dagcrème. Volgens mij is dat voor mij persoonlijk wel het absolute minimum.

 7. 12 september 2017 / 09:59

  Oeh interesting! Ik merk juist dat als ik even ‘niks’ gebruik, mijn huid aardig wat verbetert. En als ik dan weer iets ga gebruiken (bijv een tonic), komen er meteen wat meer plekjes en pukkeltjes bij. Zo was de vakantie bijvoorbeeld ideaal om lekker niets te gebruiken, en ik merk echt meeega verschil nu het zonnetje weg is en mijn huid weer wat grauwer wordt..

 8. 12 september 2017 / 10:03

  Ik ben sowieso al niet zo van het smeren, vind het altijd een beetje benauwend aanvoelen, alsof je alles dichtsmeerd zeg maar. Goed om hier eens mee te experimenteren!
  Op vakantie nergens last van gehad – wel elke dag zon – en nu weer in Nederland met slecht weer en mn huid is echt vol oneffenheden 🙁

 9. 12 september 2017 / 11:21

  Fijn en interressant artikel! Ik gebruik zelf ook niet heel veel skincare omdat ik vaak last krijg van irritaties!
  Apart hé dat je er juist dan meer last van krijgt als je juist dat soort producten gebruikt!

  Liefs, Nathalie

 10. 12 september 2017 / 11:29

  Interessant! Al lijkt me het wel heel spannend, want je weet niet wat er op langere termijn gebeurt. Voorkomen is beter dan genezen zeggen ze altijd. Ik sla zelden een nachtcreme en facewash over eigenlijk, maar ik ben ook weer niet zo’n persoon die een serum en allerlei andere ‘extra’ producten gebruikt.

 11. 12 september 2017 / 11:59

  Leuk dat je dit getest hebt! Ik gebruik zelf nauwelijks producten. Ik heb een heel gevoelige huid dus als ik iets gebruik moet het een product zijn dat ph-neutraal is en vrij van alcohol/parfums en dat soort dingen. Meestal was ik mijn gezicht met alleen water en gebruik ik daarna een ph-neutrale crème. En dat bevalt prima. Mijn huid is gewoon rustig, soms wat droog of soms wat vet maar nooit iets heel geks. Als ik teveel producten gebruik of met teveel toevoegingen dán krijg ik juist irritaties of rare plekken.

 12. 12 september 2017 / 13:10

  Ik vermoedde het al dat het positief zou uitpakken, eigenlijk smeren wij veel te veel en vaak komen daar weer problemen uit voort. Zo een huid detox is zeker een goed, maar het smeren, ik vind het zo lekker om te doen (plus dat ik natuurlijk ook van alles moet testen voor mijn blog)

 13. 12 september 2017 / 18:35

  Wat leuk om jouw ervaringen te lezen van een maand zonder skincare. Ik heb namelijk een paar jaar geen skincare gebruikt (niet uit principe, maar uit luiheid, haha). Ik merk wel dat mijn huid nu een stuk minder droog en meer gevoed is, nu ik wel netjes regelmatig producten gebruik. Zolang je niet te veel gebruikt, denk ik dat een beetje verzorging je huid wel echt goed kan doen.

 14. 12 september 2017 / 18:59

  Tof experiment! Heb je dus ook geen foundation oid gebruikt of dat wel? Ik gebruik nu wel wat skincare omdat ik nogal last heb van puistjes maar lijkt me wel fijn om minder te gebruiken. Ik hoop dat ik het straks niet meer nodig heb 🙂

 15. 13 september 2017 / 16:57

  Interessant. Ik zou dit ook moeten proberen. Ik houd meer van skincare dan van make-up maar gebruik niet heel veel verschillende skincare producten.

 16. 13 september 2017 / 19:47

  Héél tof experiment! Ik geloof zeker dat we teveel krijgen aangesmeerd en dat dat juist niet goed is voor de huid. Mijn huid is echter echt een ramp, dus ik heb de nodige producten nodig. Maar ik zou ook wel heel graag een minimalistische skincare routine willen!

 17. 14 september 2017 / 15:58

  Ik had een tijdje geleden ook een hele uitgebreide routine, maar ik werd op een gegeven moment zelfs een beetje lui en smeerde daarom minder. Ik merk toch wel dat mijn huid snel bultjes kan krijgen als ik weer eens een ander product gebruik dan normaal, maar dat de hoeveelheid weinig verschil maakt. Ik smeer daarom nu enkel ‘s ochtends of na het douchen een dagcrème en gebruik verder alleen een make-upremover en toner. Werkt prima!

 18. 16 september 2017 / 20:28

  Wat een leuk experiment zeg. Het doet me eigenlijk wel realiseren dat het misschien toch wel een beetje overdreven is allemaal om zoveel te smeren. Als ik bijvoorbeeld kijk naar mijn vriendje -die nooit huidverzorging gebruikt- hij heeft nooit last van huidproblemen. Ik smeer me erop los en ik heb altijd wel wat loos. Misschien is het toch allemaal een beetje onnodig. Aan de andere kant denk ik ook weer, misschien doet het wel goede dingen die niet perse zichtbaar zijn.

 19. Anne
  29 augustus 2019 / 14:15

  Ik gebruik mijn hele leven (21) nu al geen ‘verzorging’ voor mijn gezicht en ik heb nergens last van. Geen vette huid, enkele keer een puistje. Soms wel dat mijn huid wat aan het trekken is, maar that’s it. Mijn vriendinnen en heel veel mensen die ik ken gebruiken wel veel skincare en ik vond het raar dat ik dat dan niet deed, dus ging ik even op onderzoek uit en kwam ik hier op jouw blog. Ik denk eigenlijk ook dat we teveel producten op ons gezicht smeren. Ik weet natuurlijk niet hoe mijn huid er later uit zal gaan zien.. Hopelijk net zoals die van je moeder haha.

 20. Gloria
  22 september 2020 / 10:15

  Ik heb juist mijn hele leven nooit wat gesmeerd en ik gebruik ook geen make-up behalve mascara soms. Ik maak ook nooit mijn huid schoon met speciale middeltjes zoals die tea tree schoonmaker die je benoemt. Als ik douche wordt mijn gezicht wel schoon door de douchegel die ik gebruik, maar verder doe ik er helemaal niks mee. En ja ik weet het gewone zeep of douchegel droogt je huid uit. Ik hoor al dat soort dingen altijd, maar ik merk er niks van. Bovendien zijn een paar oneffenheden gewoon natuurlijk en hoeven we niet allemaal popjes te zijn.
  Ik ben 1 keer in mijn leven naar een plek geweest voor een gezichtsbehandeling met een vriendin die me meenam. Daar waren ze helemaal verbaasd dat ik absoluut nooit niks gebruik, want dat was niet te zien zeiden ze. Voor mij was dat echt een ‘no shit sherlock’ momentje, aangezien het me vrij logisch lijkt dat je niet allemaal smeersels nodig hebben en dat je sowieso niet aan iemand kan zien of ze wel of niet spulletjes op hun gezicht smeren. In zo een salon willen ze je gewoon van alles aansmeren en geloven ze er zelf ook nog in. Alhoewel de gezichtsmassage op zich wel lekker is. Mijn huid is zeker niet perfect, maar ik geloof er niet in als ik allemaal spullen op mijn gezicht smeer dat het dan beter wordt. Vroeger bestonden er ook niet allemaal middeltjes voor je huid en toen leefden mensen ook een prima leven. De ene persoon heeft gewoon een betere huid dan de ander denk ik maar zo. Ik ben altijd verbaasd dat vrouwen zoveel spulletjes gebruiken voor hun gezicht. Ik wist niet dat het schaars was om dat niet te doen totdat ik dergelijke bloggen als deze lees. Ik denk dat we opgelicht worden waar we bijstaan met al die crèmes die we nodig zouden moeten hebben. Dat van SPF smeren hoor ik ook wel eens om huidkanker tegen te gaan, maar dat doe ik ook niet. Ik ben bovendien niet bang om er oud uit te gaan zien. Rimpels horen bij het leven en zijn prachtig. Overigens lijken mijn familieleden van mijn vaders kant (die is Surinaams) allemaal minimaal 10 tot soms wel 20 jaar jonger dan dat ze zijn. Van mijn moeders kant (die is Nederlands) lijken ze gewoon hun leeftijd. Mijn moeder gebruikt overigens ook niks dus van haar heb ik dat overgenomen. Pas op latere leeftijd ben ik blootgesteld aan de wereld van crèmes omdat er dus blijkbaar vrouwen zijn die dat allemaal gebruiken. Ik zou zeggen: spaar het geld op wat je niet uitgeeft aan crèmes en ga lekker op vakantie ervan! Dat zal je zeker goed laten voelen en een goed gevoel betekent sowieso een stralendere huid! DIt blog van jou is 3 jaar oud. Ik hoop dat jet het nog volhoudt zonder of met minder crèmes 😀 (ik scrub trouwens sinds een maandje wel zo nu en dan eens mijn huid. Dat voelt wel lekker!)

 21. Nicky
  6 november 2020 / 04:20

  Vandaag moest ik op controle bij de dermatoloog omdat ik door medicijngebruik eventueel huidkanker kan ontwikkelen. Ik ben rossig van huid en in de 50. Smeer alleen met zonnig weer meerdere keren per dag zonnebrand van de Action of Lidl. Ik gebruik geen dag of nacht creme. De dermatoloog was zeer te spreken over mijn huid kon geen oneffenheden vinden of schrale plekjes. Het enige was droge huid op mijn scheenbenen. Ze was heel enthousiast dat ik geen cremes gebruik en niet dagelijks douche. Dit is echt het beste wat je kunt doen. Ook was ze tevreden over de goedkope zonnebrand en adviseerde zo door te gaan. Ze wil mij pas over 2 jaar weer terug zien. Oh ja en rimpels heb ik ook niet. Behalve een paar lach rimpels. Ja wat moet ik nog meer zeggen. Stop met overbodig smeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

My latest video